Workshop Landgoedinitiatief enthousiast ontvangen

Datum bericht: 22 mei 2012

Op 16 mei vond op initiatief van Particulier Natuurbeheer Nederland BV een workshop plaats over landgoedinitiatieven. Het doel was om mensen die een nieuw landgoed willen creëren te informeren over alle aspecten die tijdens zo’n traject een rol spelen. Nieuwe landgoederen zullen de komende jaren steeds belangrijker worden, omdat ze gemeentes en provincies een extra mogelijkheid bieden om hun groene doelstellingen te realiseren. De workshop kwam dus op het juiste moment. 32 personen met diverse achtergronden woonden de workshop bij.

 

Willem van Boschinga (Particulier Natuurbeheer Nederland BV) begon het inhoudelijke gedeelte met een presentatie over het allereerste initiatief. Het begint vaak met een simpel idee van mensen die graag mooi willen wonen of die natuur willen ontwikkelen. Zo’n idee moet daarna verder uitgewerkt worden en een goede ecologische basis krijgen. Daarbij is het belangrijk dat er aansluiting wordt gevonden bij bestaande plannen van een gemeente, provincie of waterschap, omdat dit de slagingskans vergroot. Tijdens de workshop vertelde landschapsarchitect Annerie van Daatselaar (Ruimtewerk, Oosterbeek) hoe zij vervolgens het initiatiefplan uitwerkt tot een ontwerp, waarbij ze zorgt voor een goede balans tussen economie, ecologie en esthetiek en ook nadenkt over de identiteit van het landgoed als geheel. Planoloog Wouter Akkerman (SAB) ging vervolgens in op de rol van het bestemmingsplan. Hij gaf aan dat het belangrijk is om bij het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan voldoende ‘rechten te verzamelen’, zodat het bestemmingsplan voldoende perspectief biedt voor de ontwikkeling van je landgoed, ook op de lange termijn. Dat er ook heel wat financiële aspecten zitten aan de ontwikkeling van een nieuw landgoed, zal niemand verbazen, maar het is vaak een lastige aangelegenheid. De presentatie van fiscaal specialist Aart Bakker (Ernst & Young) was dan ook zeer interessant voor de deelnemers die zelf midden in de landgoedontwikkeling zitten.

 

’s Middags werd er een kijkje genomen op het reeds gerealiseerde nieuwe landgoed ‘Het Beloofde Land’. Zo kon de informatie uit he ochtendprogramma meteen toegepast worden op de praktijk. Eigenaren Rein en Ankie Nieland leidden iedereen rond op het landgoed. Zij zijn ontzettend blij met hun landgoed, maar hebben ook de nodige uitdagingen gekend tijdens de ontwikkeling ervan. Al deze ervaringen deelden ze met de deelnemers tijdens de wandeling over het landgoed.

 

Ieder landgoed is uniek en het ontwikkelingsproces van een nieuw landgoed is dus ook steeds weer anders. Toch zijn er wel een aantal zaken te benoemen die van belang zijn. Ook de volgorde waarin je bepaalde stappen neemt, kan gevolgen hebben voor de uitwerking. Dit alles kwam tijdens de workshop uitgebreid aan bod, zodat de deelnemers aan het eind van de dag vol inspiratie huiswaarts gingen.

 
Actueel